Brabantse Biesbosch

     

Brabantse Biesbosch (westkant, 18km tracklog)
De Brabantse Biesbosch is een stuk groter dan de Hollandse, en een stuk minder overzichtelijk. Zelfs als je alleen maar op de grote wateren blijft is hier beslist handig om een goede kaart mee te nemen, en een GPS is ook nooit weg. De kleinere slootjes zijn voor kano's natuurlijk nog interessanter, en de kaart nog belangrijker.

Met Kleppermaatjes Karst en Bart vertrokken we vroeg vanaf een steiger bij het Biesboschmuseum dat aan de noordwestkant ligt. Een tocht met veel afwisseling, over behoorlijk breed water tot zo smal dat je er zelfs met een kano nauwelijks doorkomt. De bredere wateren worden wel veel gebruikt door grotere schepen, en er liggen veel jachtjes voor anker, maar zelfs op een warme julidag was het niet zo druk dat het hinderlijk was.
Pauzeren doen we op voor mij ongebruikelijke plekken, gewoon bij een geschikt ogende plek langs de kant voelen hoe diep het is, en dan maar overboord stappen en naar de kant waden. Dit kan, vond ik later, op heel veel plaatsen in de Biesbosch, er zijn ondiepten en strandjes genoeg. Nu is het water toch nog wat te koud om lekker te zijn, en de modder zuigt mijn Teva sandalen af en toe helemaal vast, maar je hebt op die manier wel een plek waar niemand anders komt. De tweede pauze houden we aan de rand van het spaarbekken "Honderd en dertig", waar je officiëel niet mag komen, maar er is gewoon een klaphekje en een paadje omhoog de dijk op, en aan de andere kant een wijdse watervlakte begrenst door asfalt dijken.
Na nog een kijkje bij wat boten van de waterscouts die er in de buurt liggen keren we terug naar het museum, waar het inmiddels een stuk drukker is geworden.


Brabantse Biesbosch (oostkant, 10km tracklog)
kaartjes sluiten ongeveer op elkaar aan
Andere keren ben ik aan de oostkant gestart, je kan er bij de jachthaven Vissershang te water maar daar moet je betalen. Een stukje naar het noorden is nog een gelegenheid, het Jeppegat, hier is ook een steiger en een strandje, het is er gratis en meestal lekker rustig.

* Ontrack.nl is een bedrijfje met een website waar je wandel- fiets- en tegenwoordig ook kanotochten kan vinden. De kaartjes en beschrijvingen zijn erg goed, maar om alles te kunnen bekijken moet je er wel een abonnement op nemen.

Ik had me voorgenomen de "Aakvlaairoute" van Ontrack.nl* te varen, maar de grotere waterwegen waar deze route over gaat waren op een mooie tweede Pinksterdag redelijk druk. Ik ben daarom maar een achterafslootje ingedoken en kon daar redelijk ongestoord doorvaren. Omdat me dat wel beviel ben ik verder ook maar zoveel mogelijk de kleinere slootjes blijven volgen.
Het stukje door de Aakvlaai, een onlangs aan de natuur teruggegeven polder, kon mij nog niet zo boeien, de oevers nog erg kaal, en het water vol met grote jachten en huurbootjes met rumoerige jeugd. Toen ik net de Aakvlaai weer uit was zag ik in de verte iets bekends aankomen, zowaar een andere Klepper. De tweezitter bleek ook naar het Jeppegat te moeten, dus voeren we het laatste stuk samen op.

Foto's

Aan de steiger

onderweg

onderweg

onderweg

onderweg

oostkant

oostkant

andere Klepper

ikzelf

strandje Jeppegat
Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
112480 419933 Parkeerplaats bij het Biesboschmuseum
118300 417495 Jeppegat

GPS tracks

Trackfiles zijn in het TRK formaat, dit is in de meeste GPS'en en kaartprogramma's te importeren. Je kan ze downloaden door rechts te klikken op de links beneden en "Save Target As.." te kiezen. Meer informatie is hier te vinden.

Aanrijroute

Laatste wijziging: 7-8-2004