Amsterdam

     

Amsterdam met de route in het geel
Amsterdam is natuurlijk even wat anders dan het gemiddelde polderlandschap om doorheen te varen, maar zeker niet minder leuk. Met z'n zessen in vijf boten vertrokken we vanaf de Duivendrechtse kade aan de Weesper trekvaart, die achter de Bijlmerbajes langsloopt. Vandaar voeren we naar de Amstel, linksaf het Amstelkanaal op en met een paar grote slingers door zo'n beetje alle bekende en onbekende grachten van het centrum. Om zo'n tocht zelf te kunnen varen heb je wel een goede kaart nodig, of moet je goed bekend zijn in Amsterdam. Ikzelf ben dat niet, gelukkig had iemand anders wel zijn huiswerk gedaan.
Het is wel uitkijken voor de rondvaartboten, die hier breder zijn en minder manoevreerbaar dan die in Brugge. Het water is over het algemeen wel breed genoeg om te passeren, alleen bij bruggen en sluizen is het opletten. Omdat er ook waterfietsen verhuurd worden aan onervaren toeristen neem ik aan dat de rondvaartschippers wel een beetje opletten, wij hebben geen last van de Canalbikes gehad, wel worden we nogal vaak op de foto gezet.

Door de steile kademuren zijn er weinig plekken om in en uit te stappen, bovendien liggen er vaak bootjes en woonboten langs. Een plek voor koffiepauze vinden we op het meest westelijke punt van de route, waar onder de parkeergarage een steigertje is.
Luchpauze houden we aan het Oosterdok op de stoep bij Nemo, waar het net boven de uitgang van de IJtunnel nogal rumoerig is (maar als je stilte wil moet je niet naar Amsterdam gaan). Daarna gaan we verder met wat slingers langs het Scheepvaartmuseum en Artis, en zelfs door een grachtje dat "Onbekende Gracht" heet.
Omdat morgen IJsselmeerwater ingelaten gaat worden om de droogte en verzilting van Zuid-Holland tegen te gaan zijn ze op sommige plekken al bezig met de sluizen, gelukkig konden we overal nog langs.
Uiteindelijk komen we weer op de Amstel terecht, we gaan door de Amstelsluizen en varen gelijk op met een groot binnenvaartschip, dat wel steeds moet wachten tot de bruggen open gaan. Na een kilometer of twee is linksaf de Weesper trekvaart alweer, waar we afbreken en uit elkaar gaan. Voor mij was het in ieder geval een geslaagde dag.

Foto's

Aan de kade

kleine grachten

grote grachten

de Amsterdam

scheepvaartmuseum

Nieuwe Vaart

Een compleet overzicht van alle gemaakte foto's vind je hier.

Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
123891 483496 Parkeerplaats aan de Duivendrechtse kade

Aanrijroute

Laatste wijziging: 5-7-2004