Den Haag

     

Den Haag met de route (bij benadering) in het geel
Op een doordeweekse grijze novemberdag zijn we met z'n vijven door de Haagse stadsparken gevaren. Gestart aan de oostkant van Clingendael bij een bruggetje over de grote tankgracht die daar langs loopt. De faciliteiten zijn niet geweldig, maar er is een redelijke wal om in te stappen en je kan er tenminste vrij parkeren.
Vanuit deze gracht voeren we richting Haagse bos. De sloot hierlangs ligt vol bladeren, kroos en andere troep, maar dat is nog niets vergeleken met wat we later tegen zouden komen.

Net voor het einde van de A12 kun je rechtsaf door een tunneltje naar het Benoordenhout. Op veel plaatsen, en vooral in de tunnels onder de brede wegen door stinkt het naar rotte eieren. Na nog een lange, donkere tunnel onder de Raamweg door komen we uit op de Koninginnegracht. Halverwege ligt Madurodam, waar we alleen de vuurtoren van zien. Nog een eind verder ligt aan de rechterkant het Westbroekpark, waar het beoogde rondje door een balk onder een bruggetje verstoord wordt. Vanaf de andere kant bekeken ligt de balk er net zo onverbiddelijk.

Dan nog maar wat zijstapjes, naar de Scheveningse bosjes waar aan de vijver het Indiëmonument ligt. Er ligt al een tapijt van bloemen voor, en terwijl wij er zijn worden er nog nieuwe gebracht.
Een eindje terug, ongeveer tegenover Madurodam is ook nog een spannend ogend, maar gemeen stinkend slootje onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat door. Het blijkt naar Klein Zwitserland te lopen, maar volgens een buurtbewoner kan ook hier geen rondje meer gevaren worden. De bladeren en kroos bereiken hier hun hoogtepunt, erwtensoep is er niets bij en je hebt het gevoel dat je gewoon uit je boot kan stappen om er naast te gaan lopen. Bij het opvissen van een verdwaalde hockeybal bleek het water ijskoud en slijmerig, toch beter maar in de boot blijven.
Op de terugweg blijkt de Koninginnegracht geblokkeerd voor het ommetje door de binnenstad, zodat we maar weer onder de Raamweg door het Benoordenhout invaren. Omdat ik een beetje stuk zit van het ploegen door de prut ga ik langs het Haagse bos de kortste weg terug, de rest gaat nog even via het Malieveld naar de stad en wil later via een alternatieve route door Clingendael terug. Een kwartiertje nadat ik afmeerde kwamen ze inderdaad uit een zijsloot van de tankgracht aanzetten.
Qua ervaring toch wel een geslaagde tocht, een volgende keer zou ik wel graag wat minder troep in het water hebben en een hoofdlampje meenemen voor in de tunnels.

Tijdens een herkansing op een frisse, winderige maar droge meidag bleek deze tocht toch leuker dan in mijn herinnering. Het water was opmerkelijk helder (maar stonk af en toe nog wel), in de sloot naar Klein Zwitserland wemelde het van de kikkervisjes, om de paar honderd meter zat een meerkoet op een nest te broeden en in één tunneltje vlogen de vleermuizen je om de oren. Ook het park Clingendael, dat ik vorige keer links had laten liggen bleek zeer de moeite waard, de Japanse tuin stond in volle glorie en de passage onder het huis door was, eh, "interessant". Ook het kleine rondje door de binnenstad gaf weer een heel ander beeld.

Foto's

Clingendael

Benoordenhout

Koninginnegracht

Westbroekpark

Indiëmonument

Meer foto's van de tocht in mei: De fotowebsite van Karst Quast.
Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
083169 457609 Het bruggetje over de tankgracht bij Clingendael

Aanrijroute

Laatste wijziging: 11-5-2005