IJmeer, Pampus en Durgerdam

     
IJmeer met GPS tracklog
IJmeer met GPS tracklog (24km)
De introductietocht met de ietwat misleidende titel "Liggend voor Pampus" waarmee "De Waterman" zijn vaarseizoen mee begint had ik als beginnende Kleppervaarder nog tegoed, maar ik bleek niet de enige die zijn boot al meer dan een jaar geleden gekocht had.
Vanaf een strandje in Muiderberg vertrekken we met negen Kleppers, twee éénzitters en de rest tweezitters, met mooi weer en redelijke westenwind. Pampus is vanuit Muiderberg net niet te zien omdat er wat eilandjes in de weg liggen, maar als we daar eenmaal voorbij zijn lijkt het niet zo heel ver weg. Het varen op zulk groot water is nieuw voor me, maar de golven leveren verder geen problemen op, wel wat spektakel.
Het eilandje Pampus is particulier terrein en om er aan land te gaan moet je €6,- per persoon betalen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor één minuscuul strandje net achter de strekdam, waar echter maar plaats is voor een paar boten, en sommigen waaronder ikzelf blijven dan ook maar op het water om een boterham te eten. Vanaf onze pauzeplek zien we dat het reguliere haventje ook niet bijster groot is en zo vol loopt dat sommige boten maar gewoon omkeren, toch wel blij dat we daar niet liggen.

Na Pampus varen we door naar Durgerdam. Voor het oversteken van de grote vaargeul is wat discipline vereist, de grote (en ze zijn er groot!) beroepsvaart kachelt er aardig door en we moeten een tijdje wachten voordat we er in formatie veilig kunnen oversteken. Daarna gaat het verder, tussen het vuurtoreneiland en de wal door, en richting Durgerdam. Bij een cafétje is een steiger, die wel wat aan de hoge kant is, en bij vastmaken blijkt de karabijnhaak van mijn sleeplijn niet goed vast te zitten. Daar gaat mijn boot, gelukkig is er hulp genoeg om hem even terug te duwen.

Na de pauze varen we weer terug, de grote vaargeul wordt weer gezamenlijk overgestoken. Door de achteropkomende golven en wind wordt mijn boot, als enige zonder roer, een beetje eigenwijs, maar dat geeft geen groot ongemak. Omdat het doel niet helemaal duidelijk is valt de groep een beetje uit elkaar, sommigen willen langs het Muiderslot, anderen nog even langs Pampus en weer anderen gewoon de kortste weg terug. Ondanks dat en dankzij wat drijfpauzes komen we toch allemaal min of meer tegelijk weer bij Muiderberg aan.
Met vereende krachten slepen we de boten het talud op en breken af, het strandpavilioen krijgt nog wat klandizie, anderen gaan meteen naar huis, moe maar voldaan. Als het over het gevoel na afloop van de tocht gaat was "Liggend voor Pampus" misschien toch wel een juiste benaming voor deze tocht ;-).

Foto's

start

overleg

naar Pampus

pauze voor Pampus

wachten voor vaargeul

terugweg

Een compleet overzicht van alle gemaakte foto's vind je hier.

laatste wijziging: 14 december 2003