Nieuwkoopse plassen

     

Nieuwkoopse plassen, "lange" route (14km)
Weer eens meegevaren met de Wageningse Kano Vereninging, deze keer een tocht speciaal voor de jeugd en minder ervaren vaarders. De rode route van Natuurmonumenten op de Nieuwkoopse plassen is een aardig uitgangspunt, hoewel de soms vrij stevige oostenwind op de terugweg niet ideaal is. De route start vanuit Noorden, waar bij de grote kerk een loswal met parkeermogelijkheid is, en waar ook horeca en een kanoverhuurbedrijf is. Kano's hoeven wij niet te huren, en met een man of twintig met auto's en een paar kanotrailers begint de parkeerplaats al aardig vol te raken.

Voor het volgen van de rode route blijkt het kaartje van Natuurmonumenten toch wel handig, sommige stukken zijn een doolhof van kleine plassen en slootjes en de bordjes onderweg zijn soms wat moeilijk te vinden. Het is wel schitterend kanogebied, en we vinden toch nog zonder veel problemen de aanlegplaats voor de eerste pauze.

Verder gaat het door allerlei slingerende slootjes, sommige maar net breed genoeg om door te varen. Op tweederde van de afstand gaat de route een eind over de grote plas, waar we de wind pal tegen hebben. Om problemen te voorkomen wordt besloten van de route af te wijken en weer snel een zijsloot in te gaan. Een eind verder is een rustige aanlegplaats waar pauze gehouden wordt, er blijkt dat iemand een kookstel en ingredienten voor pannenkoeken in zijn kano verstopt had, dat gaat er wel in. Na een lange pauze, waar een paar dapperen nog gezwommen hebben en mijn boot gebruikt wordt voor een proefvaart gaan we weer verder. We varen een eindje tegen de route in en steken dan door naar waar de oorspronkelijke route weer van de plas af gaat.
Hoe dichter we bij het vertrekpunt komen hoe meer andere kano's en boten we tegenkomen, de aankomst is wat gespreid zodat we niet allemaal tegelijk eruit hoeven. Na opladen, afbreken en inpakken eten we nog een ijsje en dan gaat ieder zijns weegs.


Ook bij een later bezoek bleek dit een zeer aantrekkelijk gebied met veel afwisseling waar ook langere tochten mogelijk zijn. De rode en gele route van Natuurmonumenten zijn met wat fantasie goed te koppelen tot een tocht van zo'n 14 km. Hoewel veel zijsloten afgesloten zijn met balken is een goede kaart nog wel aan te raden, of een GPS met tracklog van de te varen route.
Foto's

start

onderweg

zomaar een slootje

koffiepauze

onderweg

onderweg op de plas

pannenkoeken bakken

Een compleet overzicht van alle gemaakte foto's vind je hier.

GPS tracks

Trackfiles zijn in het TRK formaat, dit is in de meeste GPS'en en kaartprogramma's te importeren. Je kan ze downloaden door rechts te klikken op de links beneden en "Save Target As.." te kiezen. Meer informatie is hier te vinden.

Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
116594 464167 kade in Noorden

Aanrijroute

Laatste wijziging: 19-9-2006