Brugse Reien

     
In het centrum van Brugge mag je normaal gesproken niet kanoën, maar één dag per jaar regelt de Brugse Kajak Klub met de autoriteiten dat dat wel mag.

De ontvangst op het klubhuis van de BKK was uitstekend, naar goede Belgische gewoonte zijn ook de natjes en droogjes prima geregeld. Als enige vouwkanovaarder kreeg ik een mooi plekje aangewezen om mijn boot op te bouwen, nu zet ik zeker de Nederlandse vlag achterop, we zijn tenslotte in het buitenland. Als de boot klaar is wordt ik nog geholpen de boot naar het water te dragen.
Vanaf het klubhuis van de BKK varen we in konvooi naar het Minnewater, waar we er weer uit moeten om over te dragen. Met twee man twee kano's tegelijk dragen is een stuk gemakkelijker dan twee alleen, en met zoveel medevaarders gelukkig zo geregeld. We moeten wel over het pleintje waar de toeristenkoetsjes keren, dus het is wel een beetje uitkijken geblazen.

Van daar af verder door de Reien (die we hier gewoon grachten zouden noemen) soms rustig maar meestal druk, en spitsroeden lopend voor de rondvaartbootjes, die voor niets en niemand (behalve elkaar) uitwijken. Vantevoren waren we hier al voor gewaarschuwd, ik hou mijn oren en ogen goed open, en vaak duik ik bij voorbaat al de kant in. Meestal gaat het ook wel goed, op één punt ligt echter een open kano met een wat minder ervaren bemanning dwars onder een brug, en moet een rondvaartboot vol in de remmen. Toen de kano onder de brug uitkwam ramden ze mij ook nog bijna, gelukkig ging dat net goed en konden we allemaal zonder problemen verder varen.

Afgezien daarvan lijkt Brugge vanaf het water wel één groot openluchtmuseum, en op een mooie lentedag als deze is het ook op de wal een drukte van belang. Éénmaal door het drukste deel heen wordt het wat rustiger en wat ruimer, helaas loopt dat stuk dood en moeten we dezelfde weg weer terug. Omdat ik vrij ver vooraan vaar kom ik zo de grote massa nog eens tegen en kan ik vriendelijk zwaaien en af en toe een praatje met bekenden maken.

Omdat ik vrij vroeg terug ben kan ik nog in betrekkelijke rust mijn boot laten drogen en afbreken. Na een bedankje aan de organisatie rij ik weer op huis aan, moe maar zeer voldaan.

Foto's

Start

Wachten op het Minnewater

weer onderweg

onderweg

onderweg

onderweg

zo druk was het soms

rondvaartboten

geen kano's?

Een compleet overzicht van alle gemaakte foto's vind je hier.

Aanrijroute

laatste wijziging: 13 december 2003