Giethoorn

     

Giethoorn met de gevolgde route (GPS log, 21km)
Giethoorn is natuurlijk een schitterende plek om te kanoën, alleen kan ik me voorstellen dat het er in de zomer zo druk is dat de lol er een beetje van af gaat. Een zonnige maar frisse en winderige oktoberdag bleek echter een prima keus voor een verkenning.

De tocht vaar ik samen met een tweepersoons Klepper. In een route vanaf een loswal in Giethoorn Middenbuurt noord-, oost- en zuidwaards hebben we zo'n beetje alle soorten water die daar te vinden zijn wel bestreken.
Het dorp zelf is natuurlijk bekend van zijn grachten die de plaats van straten innemen, slechts een eindje verder vaar je al in slootjes tussen riet, weilanden en elzenbosjes. Halverwege één van die sloten stuiten we op een grote ijzeren bak die de sloot van oever tot oever afsluit. Omdat we er toch uit moesten een mooie gelegenheid voor pauze. Terwijl we op de kant aan de boterham zitten komt er een trekker met meststrooier die het ponton over wil, alleen liggen onze boten een beetje in de weg, even een eindje opschuiven dus. Achter het ponton blijkt net aan de overkant een handige beschoeing te liggen om bij in te stappen, we laten onze boten gewoon met de wind overdrijven om daarna in te stappen.

Een eind verder komen we uit op de Bovenwijde, een redelijk grote plas. Met de harde oostenwind staan de schuimkoppen op de golven, het is even doorwerken om niet weggeblazen te worden, maar de Kleppers houden zich kranig. Tijd voor een tweede pauze op het terras van de voormalige uitspanning "Het Theehuis" dat aan de plas ligt. De sloop is al bezig en we waren blijkbaar net op tijd, ze zijn er al bezig om de inventaris, waaronder ook de terrasstoelen, weg te halen.

Naar het oosten en zuiden loopt nog een heel netwerk van slootjes, waardoor we uiteindelijk op de Zuideindige Wijde uitkomen, een mooi plassencomplex met zwanen en eilandjes van pitrus. Tijdens een drijfpauze kijken we naar de zwanen die er in grote groepen zitten en KLM reclames nadoen, en zoeken alvast naar het gat in de rietkraag waar de gracht terug naar Giethoorn zou moeten beginnen.

Die gracht voert ons nog een paar kilometer door het toeristische deel van Giethoorn. Veel mooie huizen, waarvan sommige zelfs te koop staan, musea, attracties en natuurlijk iedere honderd meter een botenverhuur, maar de meesten zijn al dicht en op het water zijn we vrijwel alleen.
Na het dorp stuiten we op de eerste lage brug, er worden appartementen gebouwd en de betonwagens kunnen natuurlijk niet over de kleine hoge Giethoornse bruggetjes. Gelukkig ligt de brug vlak naast de loswal waar we ingestapt zijn, en kunnen we ervoor bij een goede beschoeing ook mooi uitstappen. We hoeven daar vandaan maar enige tientallen meters verder te dragen naar de auto's. Moe en een beetje verkleumd breek ik de boot af, en besluit toch wat meer koud-weer kleren aan te schaffen, tochtjes "buiten het seizoen" zijn toch ook wel de moeite waard.

Foto's

Molengat

Giethoorn

Mijn boot zonder mij

Hoosjesgracht

Zuideindige Wijde

drijfpauze
GPS tracks

Trackfiles zijn in het TRK formaat, dit is in de meeste GPS'en en kaartprogramma's te importeren. Je kan ze downloaden door rechts te klikken op de links beneden en "Save Target As.." te kiezen. Meer informatie is hier te vinden.

Aanrijroute

laatste wijziging: 31 december 2002