GPS tracks

De meeste GPS ontvangers houden automatisch bij op welke posities ze geweest zijn, dit heet "tracklog" of kortweg track. Op het scherm van de GPS zelf is dit tracklog meestal te zien als een zogenaamd broodkruimeltjesspoor. In dit tracklog worden doorgaans enige duizenden posities (trackpoints) opgeslagen, als het vol is worden de oudste verwijderd.

In de meeste ontvangers kan ook een tiental tracks onder naam opgeslagen worden, het maximum trackpoints is hier vaak 500 per track. Bij opslaan wordt het aantal trackpoints gereduceerd, bijvoorbeeld punten in een recht stuk of in een flauwe bocht kunnen gewoon vervallen. Op deze manier kunnen bepaalde tochtjes bewaard worden om nog eens na te lopen, fietsen of varen.

Track management software

Met software op een computer en een communicatiekabeltje voor de GPS kunnen de tracks overgehaald worden van GPS naar computer en omgekeerd. Op de computer kunnen de tracks dan ook nog eens bewerkt worden. Op die manier kan een grotere verzameling van tochtjes aangelegd worden, en is het ook mogelijk om deze uit te wisselen met andere gebruikers.

Met een geschikt gekozen bestandsformaat hoeven die andere gebruikers niet eens over hetzelfde merk GPS of over dezelfde soort software te beschikken. Het TRK formaat werd oorspronkelijk gebruikt door Garmin PCX5 software, maar de meeste programma's kunnen er wel mee overweg en het is min of meer de standaard om tracks via internet uit te wisselen. Helaas blijken, ironisch genoeg, de nieuwere versies van Garmin's eigen MapSource programma de TRK bestanden niet te kunnen lezen.

Om de verschillende track-bestandsformaten in elkaar om te zetten is bijvoorbeels het programma'tje GarTrax te gebruiken. Hiermee kan je de TRK bestanden omzetten in MPS bestanden die MapSource wel begrijpt, of omgekeerd om zelf gevaren tracks te kunnen publiceren.

De nieuwste versie MapSource heeft de mogelijk om zelf tracks in te tekenen op de achtergrondkaart. Dit is een handige manier om bijvoorbeeld een op een kaart ingetekende route vooraf over te zetten op de GPS-ontvanger. Op die manier hoef je de kaart zelf niet mee te nemen, eenmaal op het water vaar je gewoon de stippellijn achterna. Vooral in onoverzichtelijke vaargebieden met veel kleine slootjes, zoals de Nieuwkoopse plassen is dit een handige manier om een route voor te bereiden en te varen.

Laatste wijziging: 19-9-2006