Het Waaltje


Het Waaltje met GPS tracklog
Het Waaltje is een afgedamde rivierarm die over het eiland IJsselmonde loopt, van Heerjansdam tot aan Hendrik-Ido-Ambacht. Een deel van de oevers bestaat uit de achtertuinen van huizen, maar ondanks de nabijheid van Rotterdam zijn er ook nog zeer landelijke stukken te vinden. De nabijheid van grote wegen als de A16 en A15, en het rangeerterrein Kijfhoek zorgt er wel voor dat het er niet zo stil is als het er uitziet. Het Waaltje kruist het rangeerterrein en de A16 via redelijk lange, maar goed te bevaren tunnels. De tunnel onder het spoor dreunt soms van de overrijdende treinen, die onder de A16 is daarentegen weer opvallend stil.

Toen ik er in het voorjaar voer was het er nog lekker rustig, slechts een paar motorbootjes en wat vissers langs de kant, ik denk dat het er in warme zomerweekenden wel wat drukker zal zijn. Ook het water is opvallend helder, op de bodem zijn al wel de jonge waterplanten te zien die later naar boven zullen groeien.

Langs het Waaltje zijn er zo op het oog genoeg geschikte plekken om de boot op te bouwen en te water te laten, de plek in Heerjansdam die ik met Google Earth had uitgezocht bleek echter de "dienstingang" van de begraafplaats te zijn, verboden in te rijden en zeker niet zo handig om daar de auto te laten staan. Even verderop is er achter het gemeentehuis wel een aardig plantsoentje met voldoende parkeerplaats, het wordt alleen ook als hondenuitlaatplaats gebruikt, dus ik moet wel een beetje uitkijken waar ik mijn spullen neerleg.

Zie ook: Het Waaltje op Wikipedia

Foto's

strandje

onderweg

bomen langs de kant

onder de A16

Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
097988 427905 Inzetplaats bij gemeentehuis Heerjansdam
098387 428270 strandje achter ijsbaan Heerjansdam
098636 428972 Boothelling bij Zeescouts en kanovereniging Lekko
099015 429865 boothelling bij parkeerplaats en kade halverwege
101191 429169 tunnel onder de A16 (geen instapplek)

Aanrijroute

Laatste wijziging: 10-6-2009