Kromme Rijn en Utrecht


Kromme Rijn en Utrecht (GPS tracklog 23 km)
routenummers in tekst, "P" is pauzeplaats
Een al langer gepland tussendoortje op een onverwacht mooie septemberdag. Gestart wordt op de Kromme Rijn bij jeugdherberg/kasteel Rhijnauwen, waar een mooie parkeerplaats en een kanosteiger zijn. Met wat stroom mee gaan we eerst nog door landelijk gebied de Kromme Rijn af, later langs stadion Galgewaard en door buitenwijken de stad in. Op de singel slaan we rechtsaf, om die na een paar honderd meter alweer te verlaten, rechtsaf de Minsloot (1) in die soms nauwelijks breed genoeg is, en soms overwoekerd met planten, een echte stadsjungle. Ook de hoogte van sommige bruggen is maar minimaal, en aan het eind ligt een keersluisje waar we moeten overdragen en meteen maar pauze houden.

Verder gaat het over breder water dat vlak langs de Waterlinieweg (oostelijke binnenring) loopt. Met een grote boog komen we via het Griftpark weer aan de noordkant op de singel uit. We duiken vrijwel meteen aan de overkant de Plompetorengracht in, waar volgens één van de deelnemers een tearoom is die ook aan de waterkant zou bedienen. Uiteindelijk bleek dat ook het geval te zijn, alleen waren wij blijkbaar de eersten. Na lang kloppen en enige verbazing bij het personeel konden er toch wat scones en croissants gekocht worden. (voor wie het ook wil proberen: deur met raampjes ernaast aan het eind links voor de brug met jaartal 1907)

Verder gaat het door de Drift en de Nieuwe Gracht (2), die uiteindelijk tegenover de Minsloot weer op de singel uitkomt. Het park net voorbij de Maliebrug blijkt een goede plek voor een tweede pauze.
Verder gaat het over de Singel (3) voor een tweede ronde door de stad, nu over de Oude Gracht (4). Hier zijn overal de werfkelders te vinden waar Utrecht bekend om staat, en aan het water zitten veel mensen van het mooie weer te genieten. De Oude Gracht komt aan de zuidkant weer op de singel uit, vlak bij het punt waar de Kromme Rijn erin uitkomt. Het stuk terug valt niet mee, met nu stroom tegen gaat het lang zo hard niet als op de heenweg, maar de aanhouder wint. Ondanks dat was dit een hele mooie en afwisselende tocht.

Foto's

Kromme Rijn

laagste brug

Overdraagplaats

Drift

Broodjes

Een compleet overzicht van alle gemaakte foto's vind je hier.

GPS tracks

Trackfiles zijn in het TRK formaat, dit is in de meeste GPS'en en kaartprogramma's te importeren. Je kan ze downloaden door rechts te klikken op de links beneden en "Save Target As.." te kiezen. Meer informatie is hier te vinden.

Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
140631 453382 Het bruggetje over Kromme Rijn bij Rhijnauwen

Aanrijroute

Deze tocht kan op vele manieren gevariëerd worden, inkorten kan door één van de lussen over te slaan of dichter bij de stad te vertrekken. De oevers zijn op veel plekken geschikt om in- en uit te stappen. Voor parkeren in de stad moet op veel plekken wel betaald worden.

Laatste wijziging: 10-7-2005