Oude Rijn en omgeving voorbij Leiden

     

tussen Leiden en Wassenaar
Onder de Torenvlietbrug (in de N206 van Leiden naar Katwijk) is aan de Leidse kant een aardig grasveldje met een kade waar je gemakkelijk te water kan. Door de harde noordwesten wind eerst maar richting Valkenburg en Katwijk gevaren, afwisselend landschap en mooi vaarwater. Door de harde wind had ik besloten mijn spatzeilje en anorak maar eens uit de kast te halen, en dat was een goede keus. Bij naderen van de Nieuwe Roversbrug (de tweede in de N206) is er een wat lastiger stukje, breed, de wind vol van voren en golfslag. Terug heb de route dwars door Katwijk aan de Rijn gevolgd.

Schuin tegenover de Torenvlietbrug takt de Wassenaarse Wetering af van de Oude Rijn. Op zich ook wel apart om te varen, eerst even een kijkje op het Valkenburgse meer, daarna vrijwel kaarsrecht langs weilanden en vliegveld Valkenburg tot ver in de bebouwde kom van Wassenaar. Hoe verder je komt hoe meer de bomen overhangen en hoe smaller het wordt, en hoe groter de achtertuinen waar je langs vaart. Alleen jammer dat je alleen de wetering op en neer kan varen, de weinige zijwatertjes lijken na korte afstand dood te lopen.

Van een mede-kanoër kreeg ik nog een tip om een volgende keer eens de Rijn richting Leiden op te varen waar nog meer mooie zij-watertjes zouden zijn.

En dat bleek later ook zeker het geval te zijn, op een mooie zomerdag ben ik de Veenwatering afgepeddeld, deze takt af richting Voorschoten, een paar honderd meter na de Haagse Schouw brug tegenover een opvallende halfronde blauwe flat. Na een stukje door de woonwijk Stevenshof kom je na de eerste molen tussen de weilanden terecht en heb je het gevoel dat er in kilometers omtrek geen mensen meer zijn. 'Paulus Potter' koeien staan je dromerig aan te staren, in de verte probeert een kraai een buizerd te verjagen. Na nog een paar kilometer wordt het wat beboster, en als je de weg van Wassenaar naar Voorschoten (N448) onder door bent is het bos aan beide kanten donker en mysterieus. Resten van een vervallen bruggetje staan vergeten midden in het water. Dit is het landgoed Raaphorst, een van de "Horsten" bij Wassenaar. Op een viersprong kan je linksaf via een smalle en ondiepe sloot naar de Dobbewatering doorsteken, en zo weer terug naar de Oude Rijn of naar kasteel Duivenvoorde.
Rechtuit loopt de Veenwatering nog een heel eind door, maar na de brug in de Duivenvoordse weg, die ongeveer een kilometer verderop ligt zijn de bruggen zo laag dat dit niet meer te bevaren is.

De Dobbewatering, die nog een stukje verder naar het oosten in de Oude Rijn uitkomt is ook een mooi stuk om te varen. Na alweer een stukje woonwijk kom je weer tussen de weilanden, waar je bijna doof wordt van het gefluit van de vogeltjes. Na een paar kilometer is er een laag bruggetje waar ik nog net onderdoor kan, daarna vaar je achter een industriewijkje van Voorschoten langs. Het eerste bedrijfje is waarschijnlijk een verfspuiterij of zo, het ruikt er niet zo lekker. Er ligt ook wat troep in het water, snel doorvaren maar, het is gelukkig maar een paar honderd meter.
Na de brug van de N448 is het weer weilanden en boompartijen wat de klok slaat. Na wat slingers is rechtsaf het slootje naar de Veenwatering, ik ga hier rechtdoor. Een paar honderd meter verder kun je een watertje links af onder het spoor door, dat loopt verder door naar kasteel Duivenvoorde. In het park van Duivenvoorde ben ik rechtsaf gegaan en verder langs het spoor gevaren totdat dat stuk in een duiker onder het spoor verdween.

Waar vaargebieden op elkaar aansluiten of overlappen heb je het dilemma waar je de grens moet leggen. In dit geval heb ik die min of meer bij de spoorlijn Den Haag - Leiden gelegd.

Er zijn nog wel een paar andere zijwatertjes die ik later geprobeerd heb. Je kan doorsteken naar de Vliet als je net in het park linksaf gaat. Op die manier kun je terug naar de Rijn en zo een rondje te maken. Dit heb ik beschreven in de afdeling die over vaargebied "Vlietland" gaat.
Foto's

Oude Rijn bij de blauwe flat

Ingang van de Veenwatering

Veenwatering onderweg

Veenwatering net na N448

Duivenvoortse weg

Dwarssloot

Dobbewatering
Aanrijroutes
Waypoints
Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
090595 464889 Torenvlietbrug
089157 468574 Nieuwe Roversbrug
091190 463677 Plantsoentje bij blauwe flat

laatste wijziging: 12 december 2003