Westland

     

Westland ten oosten van De Lier
Officiëel heet het stuk waar ik gevaren heb nog geen Westland maar Delfland, voor het gemak noem ik het hele gebied ten westen van Delft maar Westland. Je hebt er veel watertjes die op verschillende kaarten verschillende namen hebben. Ik ben ingestapt bij de brug van de N223 over de Groeneveldsche of Monsterwatering, die gek genoeg helemaal niet bij Monster ligt.

Vanaf het startpunt ben ik rechtsaf naar het noorden gegaan voor een rondje om de Groeneveldse polder. Door de regen van afgelopen nacht heeft het waterschap extra pompen bij de gemalen neergezet, en het eerste stuk heb ik zowel wind als stroom tegen. Bij het gemaal aan de Zweth lijkt het zelfs wel een stukje wildwater. Daarna wordt het wat gemakkelijker, en je kunt merken dat je in het Westland bent, er liggen af en toe bloemen in het water die daar zeker niet van nature gegroeid zijn.
Watertjes waar ik verder nog doorgekomen ben zijn de (Kromme) Zweth, Verlengde Strijp of Blakervaart, de Lee of Lierwatering die in de Zijde overgaat. Vanaf de Zijde kun je na een kilometer weer linksaf naar de parkeerplaats, of je rechtuit doorvaren naar Schipluiden en verder. Dit is wel een mooi landelijk stukje.

Vanuit Schipluiden kun je drie kanten op, linksaf door het dorp en dan verder richting Den Hoorn en Delft, rechtsaf door de Vlaardingervaart richting Vlaardingen, of tweemaal rechts (tweede keer net voor de oude trambrug) langs de jachthaven de Oostgaag op richting het dorpje Gaag en verder naar Maasland. Hier kom je wel veel lage bruggen tegen.

Foto's
de kade van de Monsterwatering
de kade van de Monsterwatering
De brug in de N223
De brug in de N223
Monsterwatering vanaf de fietsbrug
Monsterwatering vanaf de fietsbrug
de modderboel
de modderboel (februari 2002)
Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
077473 445103 Brug in provinciale weg N223 over Monsterwatering (bij inzetplaats)

Aanrijroute

laatste wijziging: 12 december 2003