Vlietland bij Leiden

     

Vlietland bij Leiden
Vanwege de noordenwind leek het me beter om te starten aan de zuidkant bij de vogelkijktoren aan de Kniplaan. Wel een eindje sjouwen met de spullen om bij het water te komen, een niet al te modderig plekje langs de kant gevonden, en na een minuut of twintig was ik al weer onderweg. Het was niet al te koud, en een regenbroek zorgde er deze keer voor dat mijn broek ook nog droog bleef.

Later heb ik ontdekt dat je vanaf de parkeerplaats aan de noordoostkant nog gemakkelijker bij het water kan komen, er is een mooi grasveldje met een redelijke beschoeing langs een vaartje, vanwaar je via de "kleine" plas of via een heel smal, ondiep en kronkelig slootje op de grote plas kan komen. Het smalle slootje is in de zomer waarschijnlijk niet te bevaren, zonder riet ging het nog maar net. Het vaartje zelf gaat aan de andere kant onder de A4 door, maar hoewel de duiker net hoog genoeg lijkt heb ik hem nog niet geprobeerd. Dat lijkt me ook tamelijk riskant, de A4 is nogal breed, en ik moet er niet aan denken om halverwege vast te komen zitten.
Deze inzetplek heeft ook wel een nadeel(tje), het is vlak bij het recreatiestrand, zodat je op mooie dagen niet te laat moet komen als je een beetje in de buurt wil kunnen parkeren. De plek is in de loop van de jaren wel een beetje verloedert, er was een friet- en ijstent maar die is afgebrand, de bomen op het veldje zijn gekapt en er worden nogal veel honden uitgelaten, dus je moet wel een beetje uitkijken.

Het plan om onder de A4 door te gaan en een stuk van de Meerburgerwatering te varen gaat niet door, de eerste (zuidelijkste) brug is ook meer een duiker en veel te laag. De tweede brug in de Jan Bakkersloot is wel ruim en ik neem er toch maar even een kijkje. Hoewel het water stil is maakt de snelweg een hoop herrie. Vanaf Meerburgerwatering parallel aan de A4 kun je zuidelijk een zijsloot (Nieuwe Vaart) in naar Stompwijk en van daar verder naar de Geerpolder en het Noord-Aa. Noordelijk komt hij in Zoeterwoude Rijndijk op de Oude Rijn uit, maar dan vaar je bijna het hele stuk vlak langs de A4. Ik heb dat toch een keer gedaan, en ondanks de herrie is dat toch een aardig stuk. Ik heb er zelfs een ijsvogeltje gezien.

Terug op de plas ga ik ook maar eens aan de andere kant kijken, je kunt daar wel op drie plekken doorsteken naar de Vliet. Deze is meestal wel tamelijk druk met bootjes en dan kan de golfslag het varen er knap lastig maken. Helaas is niet iedere motorbootkapitein zo attent om even wat gas terug te nemen als hij kano's passeert, en op een relatief smal kanaal met harde kanten "stuiteren" de golven nog een minuut of tien na het passeren heen en weer.

Naar het noorden op de Vliet kun je na ruim een kilometer linksaf doorsteken naar de Oude Rijn. Rechtuit kom je in Leiden terecht. Je zou dan een stukje over Oude Rijn naar het oosten kunnen varen en dan via de Meerburgerwatering weer terug. Halverwege zou je net voorbij de Lammebrug ook al een stuk kunnen doorsteken via de Vrouwenvaart, hier lijken echter wel een paar lage bruggen in te zitten.

Als je op de Vliet een stukje zuidwaarts vaart kun je net voorbij de brug in de Kniplaan (net buiten de linkerkant van het kaartje) rechtsaf de Duivenvoorde sloot in. Na een aardig stukje met redelijk wat waterlelies, gele plompen en ander wateronkruid (ja, ze zijn wel mooi maar het vaart zo rot) kom je bij de brug van de doorgaande weg tussen Leidschendam en Voorschoten. Deze is te bevaren als je tenminste niet bang van spinnen en kleine ruimtes bent, het is een tunnel van 50cm hoog, 1m50 breed en enige tientallen meters lang, en zit vol spinnenwebben.
Als je dit eenmaal overwonnen hebt kom je in het park van kasteel Duivenvoorde, een idyllisch geheel met mooie, maar ondiepe vijvers en grachten. Grote karpers liggen je in het theekleurige water als flottieljes onderzeeërs op te wachten, om met een grote plons weg schieten als je te dicht bij komt. Als je rechts aan houd kom je aan het eind van het park op de Dobbewatering terecht, die ik in het stuk over de Oude Rijn voorbij Leiden beschreven heb.

Foto's
uitzicht op de plas
uitzicht op de plas
noordelijke inzetplaats
noordelijke inzetplaats

De boot bijna klaar
net vertrokken
net vertrokken

Het ruime sop

mede–watersporters

pauzeplaats
Jan Bakkersloot
Jan Bakkersloot

Meerburgerwatering

Op de Vliet (aan de noordkant)

Kasteel Duivenvoorde

Boothuis van Duivenvoorde
Aanrijroute

Laatste wijziging: 12-4-2009