Does en Wijde Aa bij Hoogmade

     

Does en Wijde Aa bij Hoogmade
De Does is een aftakking van de Oude Rijn en loopt ter hoogte van Leiderdorp parallel ten oosten van de A4. Dwars op de Does loopt de Dwarswatering, ter hoogte van de horecagelegenheden bij de afslag Hoogmade - Leiderdorp. Aan de oostkant van de A4 kon je ook met de auto komen, er liep een klein weggetje parallel vanaf de afrit Hoogmade maar dat is verdwenen met de reconstructie van de afslag Hoogmade van de A4.
Het is er wat rommelig wegens de aanleg van de HSL tunnel en de reconstructie van de A4, maar alles is nog wel bevaarbaar. Omdat de Does zelf een doorgaande route tussen de Oude Rijn en de Braassemermeer is kan het er wat druk zijn, via de Dwarswatering zou je wel een rondje 'om' Leiderdorp moeten kunnen varen, of als je er zin in hebt doorsteken naar de Kagerplassen.

Voorbij Hoogmade (gezien vanaf de A4) gaat de Does over in de Wijde Aa, een wat breder stuk water. Bij het buurtschap Ofwegen is een recreatieparkeerplaats langs de weg naar Woubrugge. Hier was, waarschijnlijk ook al weer voor de bouw van de HSL, een soort werkkade aangelegd, zomer 2004 was deze echter weer weg. Er stond wel een hek, maar niet al te breed, geen bordjes "Verboden toegang", en er lag een mooi stukje asfalt. Ik kon hier op een mooie zaterdag in maart 2002 rustig mijn bootje opbouwen en te water gaan, later in het seizoen zal het er misschien wel wat drukker zijn. Net om de hoek rechtsaf loopt een vaart onder twee bruggetjes door langs het buurtschap Ofwegen, en verder langs de provinciale weg. Na zeshonderd meter buigt de weg er overheen met een lage brug, en ik heb geen zin de boot naar de andere kant te sjouwen. Volgens de kaart loopt het toch dood.

De Wijde Aa zelf is lekker varen, rietkragen, veel vogels, weinig verkeer langs de oevers, wel hoor je af en toe wat vliegtuigen, Schiphol is tenslotte niet zo heel ver weg. Naar het oosten kom je na een paar kilometer op een driesprong. Zuidelijk gaat de vaart naar Woubrugge en Alphen aan den Rijn, noordelijk gaat naar de Braassemermeer, waar ik nog even een kijkje neem. De wind is zuidelijk, en ik draai na niet al te lange tijd weer om. Het is mijn eerste tochtje dit seizoen, ik heb niet al te veel conditie en heb weinig zin om een lang stuk tegen de wind in terug te varen.

In 2006 was er (alweer tijdelijk?) een kleiner soort kade aangelegd, nu met een stalen rijplaat, ook prima om een boot op te bouwen. Alleen stond er door de stevige noord-oostenwind nogal wat golfslag recht op de kade, wat het in- en uitstappen wat lastiger maakte.

Foto's
molen langs de kant van Wijde Aa
molen aan Wijde Aa
achter de eilandjes op de Braassemermeer
Hemmen (Braassemermeer)
Hoogmade
Kromme Does bij Hoogmade
inzetplek
inzetplek Ofwegen
Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
101273 464746 De werkkade bij Ofwegen

Laatste wijziging: 30-6-2006