Noord-Aa bij Zoetermeer


Noord-Aa en Geerpolder
Het Noord-Aa is niet de plas bij het recreatiegebied dat Noord-Aa heet, maar het watertje dat net ten noorden daarvan ongeveer vanaf boerderij "Het Geertje" naar Weipoort loopt.
Het Geertje verhuurt ook kano's en roeibootjes, en het is er redelijk druk, maar ik kon er op een frisse zaterdagmiddag toch rustig mijn bootje opbouwen. Waar het Noord-Aa in de Weipoortse Wetering, richting Zoeterwoude overgaat zit het helaas zo vol met lage bruggen dat er nauwelijks doorkomen aan is, ik heb het in ieder geval maar een klein stukje geprobeerd.
Uit ander bronnen heb ik wel gehoord dat de meeste bruggen wel (zelf)bedienbaar zijn, maar in je eentje blijft dat een heel gedoe. Overdragen is dan iets minder onhandig, maar het vaart nog steeds niet lekker door.

Het stuk richting Zoeterwoude Zuidbuurt loopt na een paar honderd meter ook dood op lage bruggen, die hier vaak niet eens open kunnen.

Je kunt wel vanaf Het Geertje onder de brug van de doorgaande weg door naar de zuidelijke ringvaart (Meer- of Buurwatering) langs de recreatieplas, en zo een rondje om de Geerpolder (die volgens de topografische kaart "Drooggemaakte Geer- en Kleine Blankaardpolder" heet) maken. In dit stuk zitten ook een paar lage bruggen, de eerste twee liggen vlak achter elkaar en zijn plat op de rug in de kano liggend nog wel te nemen. De laatste en laagste (die het dichtst bij Stompwijk) gaat nog maar net (als je neus niet te lang is , en als je kano het toelaat). Deze brug heeft ook vlonders aan weerszijden, zodat je daar als het moet ook kan overdragen, en je kan er ook (beperkt) parkeren, dus je kan er ook te water.

Als je die lage bruggen niet zo ziet zitten kun je ook de noordelijke ringvaart (Ommedijksche watering) nemen, je hebt dan alleen de brug in de weg naar Zoeterwoude Zuidbuurt, en die is meer dan hoog genoeg. Bij de lage brug/overdraagplek op het westelijkste punt kun je dan ook verder richting Stompwijk, waarvandaan je dan uiteindelijk via de Nieuwe Vaart, de Meerburgerwatering (langs de A4) en de Jan Bakkersloot in de (Leidse) Vlietlanden terecht kunt komen.

Op zich is het tochtje rond de polder wel een mooi stukje, tamelijk rustig, en mooi uitzicht omdat je een paar meter boven de polders en de recreatieplas vaart. Wel is het zuidelijk deel aan het eind van de zomer redelijk dichtgegroeid met waterplanten, zodat het dan wat zwaarder peddelt. Vlak bij de parkeerplaats naast de brug bij Het Geertje is ook nog een plekje om gemakkelijk te water te gaan, als er tenminste niemand zit te vissen en als de Zoetermeerse plantsoenendienst het niet gebruikt om de bergen houtsnippers voor de wandelpaadjes neer te leggen, zoals de laatste paar keer dat ik er langs reed het geval was. Ik rij dan maar door naar de brug aan de Stompwijkse kant, waar het tot dusver steeds lekker rustig was.

Pas veel later ben ik eens op de recreatieplas zelf gaan varen, in eerste instantie een beetje saai en geen aansluitingen voor langere tochten maar op zich toch wel aardig. Langs de oevers van de plas zelf is redelijk wat afwisseling aan natuurgebiedjes, strandjes, horeca en gewoon kale oevers. Via uitlopers kan je een eind Zoetermeer invaren, of langs een vrij recente nieuwbouwwijk. Voordeel is ook dat er redelijk wat instapplekken zijn, die voor een deel ook goed met de auto te bereiken zijn. In het hoogseizoen is het op de plas zelf wel tamelijk druk. Zelf stapte ik in bij de boothelling naast het haventje van de watersportclub, bij Funsport "Van Vliet".

Foto's
Richting Stompwijk
Stompwijkse kant
Noordelijke ringvaart
Ommedijksche watering
zuidelijke ringvaart
Zuidelijke ringvaart
Inzetplaats
Inzetplaats bij Geertje

Onderweg

Weipoortse Wetering

na het varen (Stompwijk)
Panorama van de zuidoost hoek
zuidoosthoek Geerpolder
Waypoints
Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
094477 456454 Inzetplaats bij parkeerplaats
094040 455869 Zuid-oostelijkste punt van de Geerpolder (plek van de panoramafoto)
092626 456452 Brug en inzetplaats aan de Stompwijkse kant van de Geerpolder
094357 455048 Boothelling aan de recreatieplas

Laatste wijziging: 18-5-2008