Apeldoorns kanaal

Dit kanaal is sinds 1972 gesloten voor de scheepvaart, maar dat is voor een vouwkano natuurlijk geen probleem. Op diverse plaatsen zijn er visvlonders, waarvanaf je natuurlijk ook heel goed een kano in kan stappen. Sommige van de nieuwere bruggen zijn wel wat aan de lage kant, en een hoofddeksel tegen de spinnewebben is ook geen overbodige luxe. Ik was er op de zaterdag voor de Veluwerally van 1999, een jaarlijkse prestatietocht voor kano's over de IJssel (met website), en zag op de weg langs het kanaal een aantal auto's met kanotrailers passeren. Ze zwaaiden natuurlijk vriendelijk, en vroegen zich waarschijnlijk af of ik niet ernstig verdwaald was, of misschien alvast aan het warmdraaien.

Ik was naar mijn vertrekpunt in Spankeren gebracht door mijn vader, en had afgesproken dat hij me anderhalf uur later in Eerbeek bij de brug naar Hall weer op zou halen. Rustig peddelend zie ik het kanaal waar ik al zo vaak langs gereden was eens van een heel andere kant.
Een vreemd soort hindernis kwam ik bij de brug van de weg naar Brummen tegen, de plaatselijke bootjesverhuurder gebruikt de ruimte onder de brug om zijn voorraad bootjes te parkeren. Gelukkig was er nog genoeg ruimte om door te varen. Ik was iets eerder dan afgesproken bij de opgehaalplek en na even wachten kwamen mijn ouders daar ook aan. Mijn moeder wilde ook nog wel een stukje proberen en heeft het stukje terug naar de Brummense brug gepeddeld.
Toen we terugreden bleek nog een voordeel van een vouwboot, met drie volwassenen er bij in de (middenklasse) auto is geen enkel probleem.

Op een latere tocht ben ik in het centrum van Apeldoorn te water gegaan, bij de Welgelegenbrug waar soms ook een kanoverhuurder staat. Ik ben er wat op en neer gevaren tot aan de eerste sluis in de noordtak. Het stuk van Apeldoorn verder naar het noorden (bij Hattem komt het weer in de IJssel uit) heeft een aantal sluizen die tamelijk vervallen zijn, en het doorvaren lastig maken.
De eerste sluis in Apeldoorn alleen al heeft aan de noordzijde geen enkele voorziening om in of uit te stappen, de helling is zo steil dat je zonder kano al moeite zou hebben er op te komen (beneden kom je natuurlijk altijd wel!), en beneden is alleen een dikke rietkraag te vinden.

Er is een stichting opgericht die zich inzet voor het weer bevaarbaar maken van het hele kanaal. Een schoon streven, maar voor een eenvoudige kanoër zijn hun plannen misschien wat ambitieus. Een link naar hun website vind je hier, wel handig voor een overzicht van alle obstakels.


Apeldoornse sluis

Welgelegen

Laatste wijziging: 2-8-2004