Over de foto's en navigatie

Navigatie van de tochtjes en foto pagina's

De tochtjes en foto's zijn georganiseerd volgens het schema dat links te zien is. De bladerpijltjes in de kopregel bladeren tussen de tochtjes. Als er foto's van een tocht zijn staat er een fotoknopje in de kopregel (zoals ook hier) dat naar de eerste foto verwijst. Ook kun je klikken op de kleine foto's in de beschrijving van de tocht, maar om de tochtjesbeschrijvingen niet al te groot te laten worden zijn niet alle foto's als indexfoto in de beschrijving zelf opgenomen, en verschilt de volgorde soms ook.
Binnen een tocht is de volgorde van foto's op filenaam (en dus overwegend chronologisch), wat bij meerdere bezoeken per gebied niet altijd het meest logisch lijkt. Meestal is dit echter wel de volgorde van opname en per deelgebied.
Om helemaal terug te gaan naar de beschrijving van een tocht kun je, behalve door meermalen bij de foto's op het pijltje omhoog te klikken, ook één keer op de dubbele pijl omgoog klikken.

Over de foto's

Om ook voor modemgebruikers de snelheid van laden acceptabel te houden zijn de foto's redelijk zwaar gecomprimeerd, en is de kwaliteit dus niet al te hoog.
De originelen, meestal gemaakt met Canon G2 en S40, en Pentax Optio 33WR en Optio WP digitale camera's in de hoogste kwaliteit JPEG stand, zijn met 2272×1704, 2048×1536 of 2560×1920 pixels gemiddeld meer dan 1 Mbyte groot. Hierop zijn dan bijvoorbeeld de teksten op borden, wegwijzers en dergelijke nog goed te lezen. In de hier gebruikte versies blijft daar met 720×540 pixels meestal enige tientallen tot ongeveer honderd kbytes van over. Voor een gemiddelde modemverbinding geeft dit een laadtijd van 5 tot 15 seconden, wat (hopelijk) nog acceptabel is.

De foto's vanaf de wal zijn meestal gemaakt met de G2, die vanuit de boot met de S40 in zijn waterdichte huisje, of (vanaf 2004) met de Pentaxen die van zichzelf al waterbestendig zijn. Alleen jammer dat je soms thuis pas ziet dat er een waterdruppeltje op de foto staat. Ook zie je thuis vaak pas dat de horizon een beetje scheef staat, dat krijg je als je vanuit een wankel bootje uit de losse pols schiet...

Over auteursrecht

Volgens de Nederlandse Auteurswet 1912 is het onder vrijwel geen enkele omstandigheid toegestaan creatieve uitingen, en dus ook foto's, te verveelvuldigen of te publiceren zonder toestemming vooraf van de maker of rechthebbende. Dit geldt dus ook voor privégebruik. Dit recht geldt altijd, dus ook als een werk niet voorzien is van een speciale aanduiding die daarop wijst. Om misverstanden te voorkomen heb ik de grote foto's toch allemaal maar voorzien van een markering.
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je eens hier kijken.

Bovenstaande betekent overigens niet dat ik nooit toestemming zou geven voor gebruik van mijn foto's, ik heb er alleen een hekel aan als mijn werk te pas en te onpas opduikt zonder dat ik er weet van heb of als het voor zaken gebruikt wordt waar ik niet achter sta.

Extra foto's

Hier vindt je foto's van diverse groeps-gebeurtenissen die ik niet bij andere tochtjes onder kon brengen.

Roermond (mei 2002)

terug naar AF

Laatste wijziging: 30-6-2006