Hollandse Biesbosch

     

Hollandse Biesbosch
Op tweede Paasdag ben ik maar eens naar de Hollandse Biesbosch gegaan, gelukkig was ik een beetje vroeg, op zo'n dag met ook nog eens schitterende weer is dit niet de meest ideale plek om rustig te kunnen varen. Toen ik terugkwam stonden de mensen en de auto's in ieder geval rijen dik bij het bezoekerscentrum. Voor de rest is het gebied zeker de moeite waard, niet alleen maar kleine kreekjes, maar ook tamelijk open stukken.

Eenmaal onderweg viel de drukte trouwens best mee, ik ben vanaf het bezoekerscentrum een rondje "buitenom" gevaren, over het Moldiep, Wantij en Kikvorschkil, met een paar uitstapjes een doodlopend kreekje in. Ik had eigenlijk bij het bezoekerscentrum een routekaartje moeten kopen, dan had ik misschien nog wat kreekjes binnendoor kunnen steken.
Wat me opviel is dat er op sommige stukken nog redelijk wat stroom staat, vooral bij de spoorbrug over het Wantij en in de hoek bij de Ottersluis, het zuidelijkste punt.

Bij een later bezoek heb ik daar rekening mee gehouden, de getijdentabel voor Dordrecht gaf aan dat het daar op 10 uur hoogwater zou zijn. Vroeg vertrokken, nu vanaf het haventje aan het Wantij bij camping "Het Vissertje", nog nauwelijks stroom mee maar die werd al snel sterker. Een beetje kris-kras door wat kreken om uiteindelijk in een doodlopende zijkreek van de Helsloot te belanden. Pas halverwege de terugtocht had ik weer stroom mee, en op het Wantij een stroom bootjes tegen, Dordrecht was wakker en had besloten op het water van het warme weer te genieten. Gelukkig kon ik bij Het Vissertje nog in betrekkelijke rust mijn bootje afbreken.

Een andere tocht had ik gepland om een kreekje vanaf de Ottersluis achterlangs de Kikvorschkil, tussen de Oude Kat en de Huiswaard door te varen, volgens de kaart en Google Earth leek dat door te lopen, en bij een vorig bezoek liep er vanaf de andere kant een redelijke stroom naar binnen, wat er ook op wijst dat het doorloopt. Eenmaal aangekomen bleek het echter geblokkeerd door een groot aantal omgevallen bomen. Een aantal daarvan was nog wel te passeren, maar halverwege zag het er nogal hopeloos uit en ben ik maar omgedraaid en verder door de Kikvorschkil gevaren. De rest terug door het Moldiep en een kreek binnendoor om de stroom tegen wat te vermijden, blijkbaar kentert het tij pas een uur na hoogwater in Dordrecht, iets om een volgende keer in de planning rekening mee te houden.

Foto's

De boot in de tassen

Net onderweg op het Moldiep

Een kreek halverwege

Die eindigt in dit...

Mijn uitzicht

Een kreek

drukte op Wantij
Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
111986 424466 Bezoekerscentrum
108920 424604 Haventje Het Vissertje

Aanrijroute

Laatste wijziging: 27-4-2007