Bernisse

     

Bernisse noord
Bernisse is een recreatiegebied ten westen van Spijkenisse. Het bestaat uit de oude kreek die de eilanden Voorne en Putten van elkaar scheidde en ongeveer 9 km lang is. Aan de noordkant sluit het aan op het Voedingskanaal van het Brielsemeer, aan de zuidkant is er een inlaatsluis en een overdraagplaats naar het Spui.
Vroeger was dit een doorgaande scheepvaartroute, daarna verwaarloosd, maar hersteld om een zoetwaterbuffer tegen de oprukkende verzilting door de Rotterdamse havens te maken. Bijna de hele Bernisse is verboden voor motorboten, en er zitten een paar bruggen in die zeilboten ook tegenhouden en dus is het lekker rustig. Wel zijn er tamelijk veel vissers die, ook niet gewend aan veel scheepvaart, hun hengels soms wat ver uitgestoken hebben. Tegen de gewoonte in kun je hier dus het beste een beetje in het midden varen.

De eerste keer ben ik te water gegaan in Heenvliet langs het Voedingskanaal achter het gebouwtje van Scouting, maar langs de hele route zijn kanosteigers.
Bij Zuidland ligt er één die redelijk gemakkelijk met de auto bereikbaar lijkt, of dat zo blijft weet ik niet, er staat een groot bord dat ze er een bungalowpark willen gaan bouwen.


Bernisse zuid
De kanosteiger bij de inlaatsluis aan de zuidkant is in ieder geval wel goed met de auto te bereiken. Als je geluk hebt kun je hier ook wildwater varen, de inlaatsluis werkt automatisch, en laat af en toe water van het Spui binnen. Dat gaat (volgens het bordje bij de sluis) met 26 m³ per seconde, en dat geeft een hoop spektakel. Als je daar geen zin in hebt moet je goed op de lampen op de sluis letten, drie naast elkaar betekent dat hij zo open gaat, en bij drie in een driehoek is hij open. Op een zonnige dag heb je daar niet zoveel aan, ik hoorde het geraas eerder dan dat ik de lampen zag.
De kanovlonder die aan de kant van het Spui ligt ligt net voorbij de gele boeien, om te voorkomen dat je naar binnen gezogen wordt. Hij heeft een beetje te lijden gehad van vandalisme, maar is nog wel bruikbaar.

Varen op het Spui is wel een heel ander verhaal dan op de Bernisse, er kan een flinke getijstroom staan, er varen grote schepen en je hebt veel minder beschutting tegen de wind. Toen ik het probeerde had ik van tevoren al nagekeken wanneer het hoog- en laagwater in Goidschalxoord zou zijn, dat een eindje verder landinwaards ligt, met het idee om met de stroom mee te varen net zolang tot het tij keert en dan terug met alweer stroom mee.
Hoogwater zou om een uur of elf zijn, en om half tien voer ik weg, met de bedoeling in anderhalf uur zo ongeveer door te varen tot Beerenplaat, waar het Spui op de Oude Maas uitkomt. Toen ik het Spui opvoer stond er echter al nauwelijks stroom meer, wel een redelijk stevige noordoosten wind. Toch maar een stukje geprobeerd, maar na een half uurtje ging de stroom al weer flink de andere kant op en schoot ik helemaal niet meer op. Dan maar weer terug, dat ging wel lekker hard, 4 km per uur zonder een slag te peddelen.
Om toch niet te vroeg naar huis te hoeven heb ik de boot naar de andere kant gesjouwd en nog een stuk van de Bernisse meegepakt. De overdraging is ongeveer 200 meter, en ik had dom genoeg mijn kanokarretje niet bij me, het was een goede gelegenheid geweest die eens in te wijden.

Foto's

Inlaatsluis vanaf Spui

Op het Spui
Waypoints

Coördinaten en de zogenaamde "Map Datum" zijn volgens het RD systeem, zoals gebruikt op topografische kaarten. Voor instellen van de GPS ontvanger zie hier.

coördinaten
076663 431632 Inzetplaats bij Heenvliet langs voedingskanaal
077969 426670 Recreatiegebied tussen Zuidland en Simonshaven
079347 424901 Zuidelijkste punt, de inlaatsluis bij het Spui

Aanrijroute

laatste wijziging: 12 december 2003