Onweer

Onweer op het land is al gevaarlijk genoeg, als je in een bootje op open water zit is de kans helemaal groot dat je geraakt wordt. De bodem is nat en dus goed geleidend, en een boot steekt ook nog eens boven zijn omgeving uit. De spanning en stroom in een blikseminslag zijn zo groot dat zelfs een inslag op enige afstand al fataal kan aflopen.

Volgens de statistieken is een aanzienlijk deel van de bliksemslachtoffers getroffen tijdens sportactiviteiten buitenshuis, en watersporters maken daar weer een groot deel van uit.

Waar kan bliksem inslaan?
Bliksen is een grillig verschijnsel en niet goed voorspelbaar. Wel is algemeen bekend dat bliksem vaak inslaat op het hoogste punt van de omgeving. Dit moet dan wel een punt zijn dat beter electrisch geleidend is dan de lucht er omheen, maar meestal gaat onweer ook gepaard met regen en is alles genoeg geleidend om een inslag aan te trekken. Een eenzaam bootje, zelfs al is het maar een kano, is al gauw het hoogste punt in de omgeving.

Hou er rekening mee dat onweersbuien zich snel kunnen verplaatsen, de regel dat voor elke kilometer afstand de donder drie seconden na de flits komt, hoewel waar, zegt niet zoveel, een volgende bliksem kan ineens veel dichterbij zijn.

Wat gebeurt er als bliksem inslaat?
Als de bliksem ergens inslaat zijn de spanning en de stroom niet meteen weg. Deze worden verspreid over de omgeving, en bij dit verpreiden neemt de stroom ook weer de weg van de minste weerstand. Daarom kan als de bliksem in een boom slaat die bliksem nog overslaan op iemand die er een paar meter vanaf staat.
Ook als de bliksem al in de grond wegloopt is die nog gevaarlijk, door de grote stroom kun je nog een klap krijgen als je plat op de grond ligt of met je voeten uit elkaar staat (auw!).

Hierdoor gaan bijvoorbeeld koeien ook gauw dood aan onweer, de stroom neemt de weg van de minste weerstand, en dat is dan dwars door de koe.

Die weglopende stroom is ook de oorzaak van veel schade aan electrische apparatuur. Als de kabels een beetje ongelukkig liggen kan tot honderden meters in de omtrek spul kapotgaan. In mijn vakgebied zie ik regelmatig na onweersbuien in de buurt van klanten stapeltjes reparaties binnenkomen.

Behalve de electrische verschijnselen heb je nog het licht en het geluid. Een inslag dichtbij kan hard genoeg zijn om je trommelvliezen te laten scheuren, en als je toevallig net de verkeerde kant op kijkt kunnen je ogen ook nog eens beschadigen.

Wat gebeurt er als je geraakt wordt
Bij een directe blikseminslag of één in de buurt loopt een extreem hoge stroom voor korte tijd over en door je lichaam. Dit heeft de volgende gevolgen: Nadat je geraakt bent moet je meestal meteen gereanimeerd worden om nog een kans te hebben. Ook al overleef je het dan kun je nog blijvend last van allerlei dingen houden.
Wat is de beste bescherming?
Onweer is een grillig verschijnsel, en het is niet te voorspellen wat er precies gaat gebeuren bij een inslag. Er is wel een aantal richtlijnen die in de praktijk blijken te werken:

Over hoogspanningslijnen zijn de meningen verdeeld, de één zegt dat je absoluut zover mogelijk uit de buurt moet blijven, de ander zegt juist dat ze door hun hoogte en metalen constructie juist als bliksemafleider werken, waardoor de kans op een directe inslag kleiner is dan in het open veld. Je moet dan niet te dicht bij een mast komen (in verband met de weglopende stroom in de grond), en ook niet recht onder de leidingen (bij inslag kunnen ze breken, en dan ben je helemaal de pineut). Als je zoveel zijdelingse afstand houdt als de hoogste kabel hoog is zou je in theorie de beste kansen hebben. terug naar AF

Laatste wijziging: 12-6-2004