De boot
Leesvoer
Een deel van de pret is voor mij de voorbereiding (en je blijft er warm en droog bij ;-).
- Kaarten, zowel de ANWB waterkaarten als stafkaarten van de Topografische Dienst. Stafkaarten heb ik in de vorm van provincieatlassen 1:25 000 en de nieuwe ANWB Topografische Atlas 1:50 000 (ISBN 90-18-01578-4). Helaas biedt geen enkele bron alle informatie die ik zou willen hebben. Vaak ga ik voordat ik ergens ga varen gewoon even kijken of je er met de auto dicht bij het water kan komen, en of de wal een beetje 'kanovriendelijk' is.
Als ik ergens ga varen waar ik een kaart nodig denk te hebben maak ik met de scanner en printer een kleurenkopie op A4 formaat van het stuk dat ik nodig heb. A4 past precies in een waterdichte kaartentas, is een stuk handzamer en het geeft niet als ik het kwijtraak.
- De MapSource Metroguide kaarten van Garmin die ik in mijn eTrex Vista en GPSmap 76 GPS'en kan laden zijn niet zo gedetailleerd op het water, maar ze geven wel alle straatnamen, restaurants en andere informatie die interessant is onderweg van en naar de kanoplek, en je ziet natuurlijk meteen waar je bent.
Wat wel af en toe storend is is dat er een paar eigenaardige foutjes is zitten, zo heet bijvoorbeeld de Meerburgerwatering die bij Stompwijk langs de A4 loopt "Oude Rijn". Hij mond er wel op uit na een kilometer of vijf. Weten die Amerikanen veel van onze slootjes..., ik heb het netjes aan ze gerapporteerd, voor in de volgende revisie. Het schijnt trouwens wel dat kaartenmakers soms expres kleine foutjes aanbrengen, om zo namakers op te kunnen sporen.
- De ultieme combinatie is in voorjaar 2006 uitgekomen, de MapSource Topokaart van Nederland, gebaseerd op de 1:50 000 topokaarten. Om heel Nederland in je GPS te kunnen laden heb je wel voldoende geheugen (128 Mbyte) nodig.
- The Complete Folding Kayaker van Ralph Diaz (Uitgeverij McGraw-Hill, ISBN 0-07-016736-6) was al het standaardwerk voor de vouwkano bezitter en ieder ander die daarin geïnteresseerd is. Van dit boek is net (maart 2003) een nieuwe editie uit: Complete Folding Kayaker 2nd Edition ISBN 0-07-140809-6, geactualiseerd en 80 bladzijden dikker.
In de meeste Nederlandse boekwinkels liggen ze niet, en ik kon de tweede editie niet eens bestellen. Via internet (Amazon of The American Book Center) lukte dat wel, let er wel op (ISBN) dat je de goede editie bestelt.
- Das Faltboot van Klaus Bovers (uitgegeven 1984 door H.S. Walther GmbH, Rosenheim, geen ISBN), een aardig boekje met de geschiedenis, tips, tochten en achtergrondinformatie van Klepper. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat dit boekje nog ergens in een boekhandel te vinden is, misschien bij een tweedehands boekenmarkt. Mijn exemplaar kreeg ik bij mijn tweedehands Aerius Quattro.
- The happy isles of Oceania of De gelukkige eilanden van Paul Theroux (Uitgeverij Atlas, ISBN 90-254-1323-4). Het andere standaardwerk voor de vouwkano bezitter. Niet zozeer voor de techniek, maar wel om in de stemming te komen. (en ja, hij heeft er net zoëen als ik).
- Naar koude kusten van Eerde Beulaker (Uitgeverij Hollandia, ISBN 90-6410-369-0). Gaat niet specifiek over vouwkajaks, maar hij komt er bij Kaap Hoorn wel één tegen.
- Kanovaren van Jan Eggens (Uitgeverij Hollandia, ISBN 90-6410-104-3). Niet specifiek voor vouwkano's, maar bestrijkt een breed terrein. Achterin een handig overzichtje per provincie van de mogelijke tochten.
- Ook van Jan Eggens is Kanotochten in Nederland (uitgeverij Hollandia, ISBN 90-6045-51-3), een boekje met alleen maar kanotochten, georganiseerd per provincie. Het exemplaar dat ik heb is al tamelijk oud en mogelijk is het boek niet meer leverbaar. Niet alle informatie lijkt me nog helemaal actueel, soms kan je bijvoorbeeld je boot niet meer te water laten, of is er een woonwijk gebouwd op wat in het boek nog als weiland beschreven wordt. Toch nog wel aardig voor een overzicht van de vaargebieden in het algemeen.
- Kanogids van Jan Eggens (Uitgeverij Hollandia, ISBN 90-6410-054-3). Ook al een wat ouder (1989) boekje met tests van kano's, tips, suggesties voor tochten en andere informatie.
- Kanovaren op ruim water van Elko Knobbe (Uitgeverij Hollandia, ISBN 90-6410-100-0). De titel zegt het al, echter geen woord over vouwkano's.
- Kanoparadijs Nederland van Frank van Zwol en Jolanda Linschooten (Uitgeverij Hollandia, ISBN 90-6410-420-4). Mooi boek met algemene informatie en 43 gedetailleerd beschreven kanotochten in Nederland.
- Toerroeien door Nederland van R.R.J. Davilar en P. Schierbeek (uitgeverij de Vrieseborch, Haarlem, ISBN 90-6076-229-0). Hoewel technisch en organisatorisch helemaal op roeien gericht, staat hierin toch een zeer compleet overzicht van vrijwel alle voor kleine boten bevaarbare watertjes, inclusief de bezienswaardigheden langs de kant.
- Kanoklapper Westland (uitgeverij Open Kaart, Den Haag) Één van een zestal handzame boekjes met kaartje en beschrijvingen van kanoroutes in Zuid Holland. Dezelfde uitgeverij heeft ook fiets– en wandelklappers, de naam ontlenen ze aan het "handige" uitklapsysteem voor de kaartjes. "Handig" tussen aanhalingstekens, omdat dat natuurlijk niet zo goed werkt als de kaart in een waterdichte tas zit opgeborgen. Enfin, we zullen het nog wel eens in de praktijk testen.
- Bij de plaatselijke VVV's is vaak ook redelijk bruikbare informatie te vinden, zo heb ik bijvoorbeeld in Delft een beschrijving gevonden van een tocht door de Delftse grachten.
- Als je op drukker water gaat varen is het wel handig om de ANWB Wateralmanak eens door te nemen. In deel I staan onder andere de verkeersregels, in deel II meer specifieke informatie zoals draaitijden van bruggen en sluizen. Er verschijnt ieder jaar een nieuwe editie.
- Ook wel interessant voor erbij: Kustnavigatie van Toni Rietveld en Adelbert van Groeningen (uitgeverij Hollandia, ISBN 90-6045-475-8)
- Er zijn ook nog legio tijdschiften waar wel eens wat over kanoën in geschreven wordt, Op Pad is er een van, en de diverse kano–organisaties geven allemaal ook blaadjes uit.
- Geen papieren boek maar een electronische uitgave is Basic GPS Navigation (vroeger Small Boat GPS) met veel zinnige informatie over keuze en gebruik van "handheld" GPS ontvangers onder andere aan boord van kleine schepen.
- Niet op kano's gericht maar nuttig voor gebruik en achtergronden van GPS is Outdoor GPS navigatie van Rento IJsenbrant (Uitgeverij Diana Wolters, ISBN 90-76012-01-6).
- Als ik in een boekwinkel een algemeen kanoboek zie dat ik nog niet ken liggen blader ik het natuurlijk altijd even door, op zoek naar of de auteur wat over vouwkano's zegt, en zo ja, wat. Als er iets zinnigs gezegd wordt zal ik het waarschijnlijk kopen, en verschijnt het t.z.t. hier in de lijst. Meestal wordt ik echter teleurgesteld, er heerst blijkbaar nog veel onwetendheid en misverstand over vouwkano's.
Naast de papieren boeken is er ook "virtueel" leesvoer, ik vind de nieuwsgroepen op internet (ook wel bekend als "usenet") en de diverse discussiegroepen/mailinglijsten bij tijd en wijle ook informatief. Ik volg de volgende en draag af en toe ook wat bij:
usenet
- rec.boats.paddle
- rec.boats.paddle.touring
- uk.rec.boats.paddle
De discussiegroepen:
- Paddlewise.net (de homepage van een discussiegroep)
- Bagboater, een discussiegroep speciaal voor vouwboten die door Yahoo gevoerd wordt. Je moet je wel bij Yahoo registreren voordat je je bij de groep kan inschrijven.
- Het forum op FoldingKayaks.org.
Laatste wijziging: 17-9-2006